Gerhana

Ilustrasi-Gerhana-matahari-Front-RollSalam ‘alaikum, salam ceria buat anda semua, moga di limpahkan kurniaan rahmat dari Tuhan semesta alam, semoga sentiasa dalam limpahan rahmat-Nya, hari ini dunia kita di gemparkan dengan berita “gerhana matahari”, ramai umat manusia digalakan melakukan solat sunat “kusuf”, tak kurang juga masih ada umat manusia yang leka dengan keindahan duniawi, apapun ianya menunjukan kekuasaan Allah S.W.T, Dia lah yang mengaturkan segala apa yang di langit dan di bumi, sesuai dengan dalil dibawah ini.

Jika berlaku gerhana matahari dizaman Rasulullah S.A.W, baginda amat risau jika berlaku nya gerhana matahari, sehingga baginda menggalakan umat nya pada ketika itu melakukan solat sunat agar di jauhkan mara bahaya, betapa baginda teramat-amat risaukan umat-nya, tapi….bagaimana dengan kita..? Apakah ada tanda kasih kita pada baginda..? Kalau ada bagaimana..?hasyr22-24

Namun, disini saya tidak lah ingin membahaskan tentang gerhana matahari..tapi..”gerhana diri”, jika berlaku nya gerhana bulan atau matahari manusia kelihatan amat risau, apakah yang akan berlaku kepada bumi sekiranya berlaku gerhana matahari..dunia kiamat kah..? Tetapi..adakah manusia hirau ataupun tidak akan gerhana antara dirinya dengan Dzat Allah S.W.T, andai berlaku gerhana atau tabir diri anda dengan Dzat..apakah sama dengan gerhana matahari..? Masya-Allah…sangat dasyat, lebih hebat dari gerhana matahari, anda akan terhijab dari Dzat-Nya, membuatkan anda buta cahaya akan diri hakiki, dalam keadaan begini manusia bisa melakukan tindakan di luar tabi’i. Lebih hebat dari iblis, sedangkan iblis hanya menghasut, tetapi manusia yang melakukan perbuatan di luar tabi’i apabila dirinya telah gerhana dengan Dzat pencipta dirinya.

Saya menyeru kepada anda semua, agar tuntutlah ilmu walau dimana sekalipun, selidikilah latar belakang guru anda, bukan hanya pada yang pandai bicara, tetapi arif dengan ilmunya, amanah dalam menyampaikan, bukan pada yang mencari nama, bukan pada yang menonjolkan diri mengaku alim, tetapi..tawadduq serta aslim.

Gerhana bulan dan matahari masih boleh berlalu serta boleh di saksikan, gerhana diri kita dengan Allah S.W.T, masya-Allah, “La haula wala quwata illa billahil ‘aliyyil ‘adzhim“, tiada siapa dapat membantu anda, melainkan anda sendiri. Ikhlaskan diri anda menerima ilmu-Nya sehingga mencapai “SHAHADAH”. yakni perbicaraan secara langsung dengan Allah S.W.T

Advertisements

One response to this post.

  1. In shaa Allah
    Terima kasih atas perkongsian ilmu Allah ni
    Gerhana diri.. nauzubillahiminzalik

    Reply

Jangan lupa tinggalkan komen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: